Contact autori: 0729.900.357 - 0245.210.287
MONOGRAFIA
COSTESTII DIN VALE

390 de ani de atestare documentara

"Nu-ti voi lasa drept bunuri, dupa moarte, / Decat un nume adunat pe-o carte. / In seara razvratita care vine / De la strabunii mei pana la tine, / Prin rapi si gropi adanci, / Suite
de batranii mei pe branci, Si care, tanar, sa le urci te-asteapta, / Cartea mea-i, fiule, o treapta."

Autori: Mircea Gheorghe - Mihaela Gheorghe
Editura "CETATEA DE SCAUN" - Targoviste
 
Cuprins Monografie
 
     Comuna Costesti
     Repere istorice
     Organizare administrativa
     Institutii
     Personalitati culturale
     Fiii satului
     Arhaisme si regionalisme
     Concluzii
     Arhiva foto
     Contact autori




Biserica Sfanta Vineri

Comuna Costesti
 Comuna Costesti, vatra straveche de cultura si civilizatie
Comuna Costestii din Vale este situata la S de Paralela 45, in mijlocul unei campii manoase - Campia Titului (care la randul sau se incadreaza in vasta Campie Romana), la intersectia unor stravechi drumuri comerciale ce au strabatut zona (drumul sarii, al olacului).

Amplasarea in zona a fost favorabila, avand in vedere situarea la 8 km de Titu, 18 km de Gaesti si 51 km de Targoviste, resedinta judetului Dambovita, fata de care se subordoneaza administrativ. Caile de comunicatii catre aceste orase sunt asfaltate, traseele fiind urmatoarele: Costesti - Titu (8 km), Costesti - Titu - Bucuresti (DN 7A, Bucuresti - Pitesti) - 60 km, Costesti - Gaesti - Pitesti (DJ, continuat pe DN 7A, Bucuresti - Pitesti) - 65 km, Costesti Vale - Gaesti - Targoviste - 43 km (cu varianta Costesti - Titu - Targoviste).

Componenta satelor:
Comuna Costestii din Vale cuprinde satele Costesti Vale (fost Costesti Vatra), Tomsani, Maruntisu si Merisu (fost Ursari, Corunca, Ursoaia).

Suprafata:
Comuna este amplasata pe o suprafata de 2776 hectare (27,7 km²).

Reteaua hidrografica:
Comuna este strabatuta de paraul Rastoaca, ce se desparte in mai multe brate, pentru a se varsa in albia raului Arges, situat pe latura dinspre S la circa 4 km de vatra satului.

Solul si subsolul:
Amplasarea in Campia Titului si implicit in marea Campie Romana, in vecinatatea raului Arges, dar si in apropierea primelor forme de valurire a pamantului, care preced zona subcarpatica, fac ca solul sa fie compus din cernoziomuri spalate, mai putin bogate in humus.

Climatul este temperat-continental, iar temperatura medie multianuala a aerului este de 10,5 °C. Comuna Costestii din Vale, fiind asezata pe un relief de campie, fara protectie in calea vanturilor, i-a determinat pe taranii localnici sa-si organizeze astfel activitatile agricole, anticipand modificarea climatica.

Vegetatia este specifica zonelor de campie, cuprinzand arbori de esenta moale (salcie, plop) in vetrele comunei si fag, carpen, salcam in zona de zavoi (Lunca Argesului).

Fauna este reprezentata de specii de interes cinegetic (bursuci, vulpi, harciogi, iepuri, sitari, prepelite, fazani, rate salbatice, vidre, pasari de prada - uliul si soimul), pasari comune (cioara, sturz, cuc, stancute, graur, vrabii, randunici, etc.).


Comuna costesti   Repere istorice   Organizare administrativa   Institutii   Personalitati culturale
Fiii satului   Arhaisme si regionalisme   Concluzii   Arhiva foto
Creare site | Promovare site: Web design, creare site, promovare site Webart