Contact autori: 0729.900.357 - 0245.210.287
MONOGRAFIA
COSTESTII DIN VALE

350 de ani de atestare documentara

"Nu-ti voi lasa drept bunuri, dupa moarte, / Decat un nume adunat pe-o carte. / In seara razvratita care vine / De la strabunii mei pana la tine, / Prin rapi si gropi adanci, / Suite
de batranii mei pe branci, Si care, tanar, sa le urci te-asteapta, / Cartea mea-i, fiule, o treapta."

Autori: Mircea Gheorghe - Mihaela Gheorghe
Editura "CETATEA DE SCAUN" - Targoviste
 
Cuprins Monografie
 
     Comuna Costesti
     Repere istorice
     Organizare administrativa
     Institutii
     Personalitati culturale
     Fiii satului
     Arhaisme si regionalisme
     Concluzii
     Arhiva foto
     Contact autori


     1. Primaria
     2. Dispensarul medical
     3. Caminul cultural
     4. Postul de politie
     5. Istoria parohiilor Costesti, Maruntisu ...
     6. Scoala - istorie si prezent. Memoria ...
     7. Bancile populare
     8. Monumente dedicate eroilor cazuti in ...
     9. Veteranii de razboi. Marturii ale ...Biserica Sfanta Vineri

Institutii
 Scoala - istorie si prezent. Memoria dascalilor nostri
Conform insemnarilor monografice ale invatatoarei Elena Constantinescu - Vissarion (1903-2006) aflate in Arhivele Nationale Bucuresti (Fondul Ministerului Invatamantului), pe raza satului Costesti Vatra, incepand cu anul 1814 a functionat o scoala ce cuprindea sala de clasa, cancelarie si sala de intrare, invatator fiind un anume Toma, de origine greaca.

Scrierea se facea de catre elevi pe nisipul pus intr-un vas, desenand literele chirilice cu degetul, ori pe panachizi (tablite de lemn ceruite, pe care zgariau bucoavnele chirilice - litere, cu un cui).

Printre sarcinile invatatorului era si aceea de a duce elevii la biserica, invatarea de rugaciuni din Manualul de rugaciuni, precum si intocmirea catagrafiei (inventarului) tinerilor din sate, dupa leaturi (anul nasterii) si impartiti in holtei (necasatoriti) si insurati, evidenta ce servea autoritatilor pentru recrutarea tinerilor in armata.

Inceputurile scolii in Costesti, sub coordonarea "Eforiei Scoalelor"
Evidentele "Eforiei Scoalelor", conform documentelor intocmite de directorul Scolii Normale Targoviste, Mihail Draghiceanu, consemneaza faptul ca primul invatator si-a desfasurat activitatea la Scoala Maruntisu si se numea Sotir Popescu (12.09.1840) avand varsta de 23 de ani.

Procesul de invatamant in Costesti s-a desfasurat cu continuitate dupa anii 1840, cu invatatori provenind din localnici, documentele consultate, intocmite de revizorii teritoriali prezentand in termeni laudativi activitatea desfasurata.

Catalogul claselor I si a II-a,
anul scolar 1940-1941
Catalogul claselor III si a IV-a,
anul scolar 1942-1943

Scoala Tomsani
Locuitorii satelor Tomsani si Maruntisu (anterior anului 1896-1897, cand se infiinteaza Scoala primara la Tomsani/Maruntisu) care doreau sa-si trimita la invatatura scolara copii, au apelat la surse particulare, precum preotii sau dascalii din localitate sau din satele vecine.

Pentru a urma cursurile primare la Scoala Primara Titu Targ, unde invatator era fiul satului, Iancu Radescu, elevii din Tomsani si Maruntisu erau transportati cu carutele, prin grija grecului Agamemnon, arendasul mosiei Maruntisu.

Scoala isi incepe activitatea in anul scolar 1896-1897, in casa pusa la dispozitie cu chirie de catre locuitorul Stan Carstoiu, din Tomsani.

Scoala Generala Tomsani,
fosta banca Polenul (1902-1950)
Gradinita Tomsani,
fosta scoala generala (1908-1950)

Scoala Maruntisu
Incepand cu anul scolar 1928-1929, postul 3 de invatator de la Scoala Tomsani (aferent satului Maruntisu) se desfiinteaza, infiintandu-se local de scoala (clasele I-IV) la Maruntisu.

Scoala Merisu
S-a construit in anul 1950, folosindu-se caramida rezultata din demolarea conacelor mosierilor Trampoe, Turassy si general Puiu Dumitrescu, precum si cu sprijinul banesc al primariei si munca patriotica prestata de sateni.

Comuna costesti   Repere istorice   Organizare administrativa   Institutii   Personalitati culturale
Fiii satului   Arhaisme si regionalisme   Concluzii   Arhiva foto
Creare site | Promovare site: Web design, creare site, promovare site Webart