Contact autori: 0729.900.357 - 0245.210.287
MONOGRAFIA
COSTESTII DIN VALE

350 de ani de atestare documentara

"Nu-ti voi lasa drept bunuri, dupa moarte, / Decat un nume adunat pe-o carte. / In seara razvratita care vine / De la strabunii mei pana la tine, / Prin rapi si gropi adanci, / Suite
de batranii mei pe branci, Si care, tanar, sa le urci te-asteapta, / Cartea mea-i, fiule, o treapta."

Autori: Mircea Gheorghe - Mihaela Gheorghe
Editura "CETATEA DE SCAUN" - Targoviste
 
Cuprins Monografie
 
     Comuna Costesti
     Repere istorice
     Organizare administrativa
     Institutii
     Personalitati culturale
     Fiii satului
     Arhaisme si regionalisme
     Concluzii
     Arhiva foto
     Contact autori


     1. Marturii arheologice
     2. Marturii documentare privind satele ...
     3. Fostii proprietari
     4. Marturii cartografice, harti, mosii
     5. Denumirea satelor. ToponimiaBiserica Sfanta Vineri

Repere Istorice
 Denumirea satelor. Toponimia

Satul Costesti, conform insemnarilor preotului Luca N. Ciuca, care au ca baza documentara lucrarea sus-mentionata, apartinand lui Gheorghe S. Buzescu, volumul I (care din pacate s-a pierdut) era format din case razlete, asezate in 5 poieni, ale vechiului codru al Vlasiei. Locuitorii asezati in poiana dinspre miazanoapte-apus (N-V) de biserica de azi, au format "Costestii de peste Garla" actuala viroaga Jirlau, la locul numit si "La Olteni".

Un alt grup de locuitori ai Costestilor, asezat in poienitele "Fundul Morii" si "Tufanii Slavului", au fost pusi de stapanire sa iasa la linie (adica sa-si aseze casele la soseaua principala, nou creata, in linie cu "Poiana Mare", damb pe care se afla vatra satului si unde se afla si astazi biserica Costesti si vechea curte boiereasca - Conacul Dolj).

In 1805, apare pomenit in documente Nicolae Buzescu, ce avea frate pe Ioan Buzescu, mort in 1805 la Slatina. Nicolae Buzescu era polcovnic de targ. Nu se stie cand a murit si unde.

Este greu de precizat data aparitiei in documentele vremii a satului Costesti, deoarece exista trei sate cu numele de Costesti in judetul Dambovita (mentionate si in harta rusa de la 1835). Gh. S. Buzescu, din scrierile caruia citeaza preotul Luca N. Ciuca in insemnarile sale, mentioneaza ca an al atestarii documentare a satului Costesti, 15 mai 1600, bazat pe mentiunile din Hrisovul ce consemneaza faptul ca "Staicu si Stroe, vand lui Oprea din Creata (sat astazi disparut si care s-a aflat intre satul Costesti si satul Tomsani) mosie cu rumani in Tomsani, pentru 32000 aspri."

Comuna costesti   Repere istorice   Organizare administrativa   Institutii   Personalitati culturale
Fiii satului   Arhaisme si regionalisme   Concluzii   Arhiva foto
Creare site | Promovare site: Web design, creare site, promovare site Webart