Comuna Costesti, situata in lunca raului Arges, este amplasata pe un sol usor valurit, strabatut de raul Rastoaca, dispune de o suprafata agricola de 2776 ha (94% arabil, 5,2% pasuni si fanete, 64 ha fond forestier).
In 1864 reforma agrara si desecularizarea averilor manastiresti initiate de domnitorul Al. I. Cuza, au condus la improprietarirea taranilor din Costesti, Tomsani si Maruntisu, dupa cum urmeaza:
• Costesti
Au fost improprietariti 179 de clacasi (din care 12 fruntasi si 120 mijlocasi) pe mosiile fratilor Costache, Alecu si Ioan Costescu.
• Maruntisu
Au fost improprietariti 124 de clacasi, pe mosiile familiilor Ratescu, Matraca, Draghiceanu si Carpenisanu, precum si cu suprafete din mosiile Aninoasa, Muscel si Nucet, existente pe raza satului.
• Tomsani
Au fost improprietariti 59 de clacasi, din care 27 de fruntasi si 22 de mijlocasi, pe mosiile Mitropoliei Targoviste si Manastirii Aninoasa (Muscel).
Dupa reinstaurarea regimului democratic (decembrie 1989) suprafetele agricole si imobilele confiscate abuziv de regimul comunist au fost revendicate de catre fostii proprietari sau urmasii acestora.
|